Cum iei deciziile de viata?

Suntem diferiti si asta e de bine! Unii, prin felul lor de a fi, prin educatie sau pur si simplu datorita regiunii in care traiesc, sunt mai lenti sau mai rapizi in modul de a vorbi, in comportament sau decizii. Cand vine insa vorba de capacitatea de a obtine lucruri, atunci deciziile pe care le luam, au o pondere mare si ne influenteaza radical rezultatele. Desi viata moderna este un continuu fast-forward, de cele mai multe ori ne temem atunci cand vine vorba de a lua decizii care ne afecteaza viata intr-o masura mare.

Exista persoane care amana sau evita sa ia decizii, din lipsa unor resurse concrete, fie ca este vorba de finante, cunoastere sau energie personala, timp. O lectie foarte buna de viata, este aceea de a face ceea ce ti-ai propus, chiar daca inca nu te simti pregatit/a, sau nu cunosti totul in detaliu, pentru ca, se spune din popor: omul din greseli invata! Nimanui nu i-a iesit de prima oara ceva, sau daca s-a intamplat asa, a fost doar un noroc sau pur si simplu… o intamplare. Fiecare greseala reprezinta un pas important de crestere, intrucat te face sa iti gasesti motivatia interioara de autodepasire, facand fata, sau mai degraba, deschizand oportunitati si intuitii.

Pe masura ce incepem sa intelegem ca exista anumite strategii, care pot fi personale sau asimilate prin invatare de la altii, si le aplicam constant, vom observa ca abilitatea si viteza noastra de a actiona, creste sistematic. Mediul, concurenta si, pana la urma viata, ne forteaza cumva sa luam decizii din ce in ce mai rapid si sa ne adaptam zi de zi conditiilor sociale, fara posibilitatea de a testa sau incerca ceva anume. Cu cat amani, tergiversezi sau nu iei decizii, cu atat mai multe oportunitati poti rata.

Un ghid pentru luarea deciziilor bune, presupune cultivarea intuitiei, fara a avea o incredere oarba in situatii, oameni sau posibilitati, intrucat pot exista greseli care sa coste bunastarea personala, a familiei, sanatatea, sau de ce nu, chiar timpul personal. Important este sa facem ceea ce este necesar la timpul si la momentul potrivit, pe cat posibil fara costuri sau pierderi colaterale.

 

Be the first to comment on "Cum iei deciziile de viata?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*