Simti oboseala mai mereu? Ia o pauza!

Viata noastra curge parca mai accelerat decat in urma cu ceva ani, iar circumstantele sociale, situatiile de viata, parca nu mai raspund niciunei strategii ce mergea anterior. Inainte, era suficient sa iti iei o vacanta de 2 saptamani, in care sa te retragi undeva la mare sau la munte, sa respiri aer curat si sa iti recapeti puterile. In zilele noastre, pana si un concediu de 2 saptamani legate este greu de obtinut, pentru majoritatea noastra. Fie ca suntem angajati, fie ca suntem antreprenori, situatia nu difera prea mult, atunci cand vine vorba de odihna, recuperarea energiei personale si de o perspectiva calma a perioadelor de varf din viata noastra.

Principala temere a noastra ca oameni este cea legata de teama de a gresi, pentru ca asociem mai mereu aceasta cu un cost mai mic, sau mai mare, pe care il vom plati. Pe cat de teama ne este sa nu gresim in ceva, pe atat de mult creste stresul, presiunea si tensiunea interioara, uitand de faptul ca nimeni nu a reusit niciodata din prima incercare. Chiar si Edison a incercat de 10.000 ori pana a creat ceea ce astazi ni se pare banal: becul!

Ne temem sa nu gresim la serviciu, in relatia cu partenerul, cu copiii, parintii, in orice, pana cand aceasta ar putea deveni o fixatie, o abilitate de a planifica starile de ingrijorare, confuzie nervoasa, anxietate si stres. De multe ori, ne temem atunci cand nu avem sub control orice se afla in preajma noastra, de la soarta copiilor si pana la proiectele pe care le desfasuram la birou.

Iti propun ca din timp in timp, sa iti iei o pauza, chiar atunci cand simti ca tensiunea este foarte mare si te copleseste. Cel mai bine, incearca sa lasi controlul deoparte, pentru ca cel mai probabil, iti vine greu sa o faci, chiar si atunci cand simti epuizare, stres sau lipsa energiei. Ce ar fi daca, in mod intentionat ai opri toata activitatea depusa, efortul mental sau alergatura mai mult sau mai putin haotica, pentru doua sau trei minute, observand ceea ce se intampla in jurul tau si de ce nu, chiar in tine, in corpul tau? Exista cateva reguli pe care le cam ignoram, acelea ale pauzelor luate din timp in timp, in care sa ne ridicam de la birou, facand cateva exercitii de stretching, respiratie si odihna reala.

Ca fiinte umane, desi traim in 4 anotimpuri, cumva, nu luam in seama faptul ca pauzele sunt necesare la modul absolut. Primavara, plina de energie si viata, urmeaza unei ierni in care vegetatia si multe animale, hiberneaza, sau cu alte cuvinte, iau o pauza de regenerare si de reincarcare a bateriilor. In acelasi mod, ca fiinte umane, putem lua o pauza cand suntem stresati sau tensionati, lasand o perioada de timp in care sa ne reincarcam si regeneram, fie ca este vorba de un weekend de odihna si ingrijire personala, fie ca este vorba de o perioada mai lunga de timp, de o retragere meditativa, a unei tabere pe parcursul careia sa schimbam dieta, modul de a respira, sa invatam sau sa facem lucruri diferite fata de ceea ce facem in mod curent.

Abandonarea responsabilitatilor pe o perioada bine determinata, poate avea beneficii si poate creste randamentul si calitatea vietii noastre, a relatiilor si a eficientei in munca noastra. Ne poate creste capacitatea de adaptare, de a face alegeri inteligente sau de a face conexiuni sau gasi solutii rapide la problemele curente, deschizand astfel o poarta imaginara posibilitatilor si unui nou comportament. Traind sub stres continuu, nu ne poate ajuta, ba chiar ne poate submina sanatatea si echilibrul fizic, energetic sau mintal. Facand lucrurile in mod diferit, vom obtine rezultate diferite, chiar daca ne este la inceput disconfortabil. De exemplu, daca avem probleme de greutate, in loc sa ne lasam dusi de pofta de o ciocolata intreaga, cum ar fi sa mancam doar jumatate si apoi sa alergam sau sa facem fitness timp de 30 minute? Treptat, sentimentul de vinovatie fata de jumatatea de ciocolata se va transforma in normalitate, daca este urmata de un efort fizic care sa anuleze cumva acel surplus de calorii, generand un nou comportament, mai sanatos si energizant. Tot astfel, in loc sa ne stresam continuu si sa resimtim interior nevoia absoluta de odihna, dar sa credem ca nu avem cum sa o facem, o cale de mijloc ar putea fi aceea in care, sa ne luam un weekend de odihna completa pe luna, o iesire la munte in care sa respiram aer curat, fara telefoane, tablete sau internet.

Un alt subiect delicat este asocierea intre stres, oboseala si vulnerabilitatea personala, pentru ca, de multe ori avem senzatia eronata sau mai bine zis, perceptia faptului ca atunci cand lasam sa transpara slabiciunile personale si devenim vulnerabili, sa ne temem ca suntem perceputi ca fiind slabi, sau ca am esuat, de catre cei din jur. Exista in subconstientul colectiv si in modul in care am fost educati, o imagine de adulti care reusesc in orice directie, fiind competitivi chiar cu pretul sanatatii. Acceptarea personala a unor momente delicate de viata si de vulnerabilitate, pot fi asociate cu nevoia de o pauza, orice supra efort ducand la epuizare si stres.

Alte idei utile cand putem lua o pauza:

  • cand suntem suparati si ne aflam intr-o disputa, in urma careia am putea inrautati o relatie sau situatie de viata
  • o stare de furie, generatoare de acte violente
  • cand suntem coplesiti de tristete, in urma pierderii unei fiinte dragi
  • inainte de a face un supra efort, pentru a ne putea doza energia si resursele

Invatand cand si cum s aluam o pauza, vom incepe incetul cu incetul sa experimentam mai mult, sa ne bazam pe inteligenta proprie, sa ne acceptam propriile slabiciuni, sa avem incredere in ceea ce ne spune intuitia, pentru ca in final, viata noastra sa fie imbogatita si implinita.

 

 

Be the first to comment on "Simti oboseala mai mereu? Ia o pauza!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*